Ooit al een tweedehands boekenafdeling in een boekwinkel gezien?

Duurzame klantvriendelijkheid bij Gianotten Mutsaers

 

Een slimme zet van de Tilburgse boekhandel Gianotten Mutsaers, zo’n tweedehands boekenafdeling. Want wat weerhoudt de boekenliefhebber om bij zijn of haar bezoek een nieuw papieren boek aan te schaffen? Doorgaans zal het antwoord zijn: geen plaats meer in de boekenkast. Hoewel er exemplaren in staan die je nooit meer zult lezen, is het toch moeilijk om ze zomaar weg te doen en niet te weten waar ze terecht komen.

Op 1 februari maakte ik kennis met de tweedehands boekenafdeling van Gianotten Mutsaers in Tilburg. Die dag was de zaak feestelijk heropend na een verbouwing en ik was de grens overgekomen om de setting te bekijken waarin ik op 3 mei een boekpresentatie over mijn roman Flardentango zou houden. Zowel de historische lezing van Thera Coppens als het interview met Herman Koch maakten me enthousiast. Ik had ook niet anders verwacht, maar de tweedehands boekenafdeling was een verrassing waarmee ik geen rekening had gehouden. Ik kocht er een mooie uitvoering van Emma, de klassieker van Jane Austen en beloofde mezelf dat ik mijn eigen boekenkast aan een onderzoek zou onderwerpen. Ik moest namelijk ook een plaatsje zoeken voor Zwarte Schuur, het nieuwste boek van Oek de Jong, dat ik niet had kunnen laten liggen.

Inmiddels is alles anders gelopen dan ik in februari had kunnen vermoeden. Door Covid-19 ging geen enkele presentatie van Flardentango door en is het lang niet mogelijk geweest om zonder noodzakelijke reden de grens over te gaan. Door de lockdown kreeg ik wel de tijd om te onderzoeken hoe de tweedehands verkoop bij Gianotten Mutsaers in zijn werk gaat. Zowel de boekeninname als de verkoop wordt verzorgd door Mark Vanneuville van Rebook-store, de inkoop is al een paar weken geleden op gang gekomen. Uiteraard met inachtneming van de Covid-19 maatregelen. Bij mij in de gang staat inmiddels een doos met boeken klaar om mee te nemen zodra ik op een woensdagochtend tijd heb om naar Tilburg te rijden, waar ze de boeken ontvangen tussen 9u30 en 14u.

Hoe gaat het in zijn werk?

Weinig boekhandels zullen over voldoende ruimte beschikken voor een aparte tweedehands boekenafdeling. Bedenk dan dat het ook mogelijk is om alleen de inkoop in de zaak te laten verlopen, zoals Mark voor Boekhandel Van Piere in Eindhoven doet. Op dit moment gaan de inkoopdagen op vrijdagochtend nog niet door omwille van de Covid-19 maatregelen.

Wat is het voordeel voor de boekhandel?

Mark vertelt me in een telefonisch gesprek dat hij de innamedagen bij Gianotten Mutsaers en Boekhandel Van Piere ook wel eens ‘Het Boekenspreekuur’ noemt. ‘Op sommige dagen lijkt het of je bij een tv-uitzending van ‘Kunst en Kitsch’ of ‘Rijker dan je denkt?’ bent. Onnodig te zeggen dat deze sfeer voor boekenliefhebbers een trekpleister kan zijn. Naast duurzame klantvriendelijkheid levert de inname traffic op in je zaak.

Welke boeken komen in aanmerking?

De aangeboden boeken zijn niet allemaal bruikbaar of interessant voor Rebook-Store. Naast hoge kwaliteit en goede conditie is het essentieel dat ze niet gedateerd zijn. Het vergt soms veel tact om een collectie boeken, die bijvoorbeeld uit een nalatenschap komt, in zijn geheel af te wijzen. Omdat het de nodige vakkennis vergt om te weten welke boeken het waard zijn om ingekocht te worden is het raadzaam om met iemand samen te werken die expertise heeft in de tweedehands boekenmarkt. Mark is inkoper geweest bij De Slegte en kan de aangeboden boeken met professionele blik beoordelen op hun kwaliteit, onderwerp en fysieke staat voordat hij al dan niet een bod doet op de collectie.

De Slegte is een winkelketen die sinds het begin van de 20ste eeuw tweedehands boeken verkoopt. De Nederlandse winkels waren door faillissement enige tijd uit het straatbeeld verdwenen, maar zijn inmiddels terug in Amsterdam, Leiden en Rotterdam. In België is De Slegte altijd blijven bestaan, nu zijn er nog filialen te vinden in Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen. In een van de volgende blogartikelen zal ik onderzoeken hoe De Slegte te werk gaat en of er in hun fysieke boekhandels tweedehands boeken worden ingenomen.

Goede doelen

Het is de missie van Rebook Store om tweedehands boeken aan een nieuwe trotse eigenaar te helpen. Aangeboden boeken die zij afwijzen, kunnen door goede doelen alsnog een fijne bestemming krijgen. Mark werkt vaak samen met stichtingen als Boekwinst en Vincentius, maar er zijn meer toffe mogelijkheden te bedenken. In de Boekwinkelblog komen ze één voor één ter sprake, want het is onze missie om papieren boeken een duurzamer bestaan te geven. Ook vinden we het belangrijk dat je weet waar de boeken, die je ooit belangrijk genoeg vond om aan te schaffen, uiteindelijk terechtkomen.

Chrostin: van webcomic naar character design?Driedubbele weggeefactie in plaats van Boekenborrel in Heerlen