Vijf titels voor een Markante leesclub

Uitgekozen door de Leesclub van Markant Schoten

 

21 oktober 2021                                                       

Alles is Krom                                      Leen van den Berg

 Alles is Krom’ is, volgens de schrijfster zelf, een tragikomische satire op de postcorona samenleving. ‘Alles is krom’ speelt zich gedeeltelijk af in de nabije toekomst, in de periode na het coronavirus.

De goudeerlijke Samuel Klundert benadert de wereld met een open en logische blik. Hij is een wiskundig wonder met een gekwalificeerde job in de bankenwereld. Het ontbreekt hem echter aan sociale vaardigheden waardoor hij in moeilijkheden komt. Ook zijn relatie met Saskia bloedt dood door zijn gevoelsarmoede. Samuel ondervindt, zowel in zijn privé- als professionele leven, dat alles krom loopt in deze wereld waar velen een dubbele agenda lijken te hebben en de anderen gebruiken om er zelf beter van te worden. Hij begrijpt er niets van, want voor hem is alles eenvoudig rechtlijnig. Met een ontwapenende logica probeert hij wat krom is recht te trekken.

Voor de liefhebbers volgt hier de link naar een interview dat Tom De Cock met Leen had tijdens de Boekenmarathon in november 2020:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon/2-november/boekenmarathon-s2-novembera24/

 

 

9 december 2021                       

Lichter dan ik                                                 Dido Michielsen

In Lichter dan ik gebruikt Dido Michielsen een raamvertelling. Een oude Javaanse vrouw, komt bij Tjanting, die in 1910 haar vriendin Isah helpt door haar levensverhaal op te schrijven. Isah is de naam die ze kreeg van haar Nederlandse minnaar. Ze is geboren als Piranti ergens in 1850. Haar moeder was batikster en kleermaakster van de vrouwelijke familieleden van de Sultan. Piranti groeit op zonder vader en is kind aan huis bij de prinsessen aan het hof, maar dat verandert als de meisjes ouder worden. Doordat haar huisdier wordt afgepakt, ontdekt ze dat er een web van rangen en standen is, waarin ze gevangen zit. Ze wil vrijheid en zoekt het door zich over te geven aan een Nederlandse man. Ze wordt zijn njai, een huishoudster/bijvrouw. In Nederlands Indië waren veel Nederlandse mannen die een inlandse vrouw hadden. Uit deze relaties kinderen geboren, met een lichte huid en ze kregen een Europese opvoeding. Soms trouwde de man met zijn njai. Daar hoopt Isai op als ze in verwachting is, maar het leven loopt anders. Als haar minnaar teruggaat naar Nederland wordt zij met haar kinderen zomaar aan de kant geschoven.

Heeft de Nederlandse Boekhandelsprijs 2020 gewonnen.

 

 

13 januari 2022                          

De sneeuwpanter                                 Sylvain Tesson

Op uitnodiging van een beroemde natuurfotograaf neemt Sylvain Tesson deel aan een extreme expeditie. Midden op de onherbergzame, ijskoude en hooggelegen vlaktes van de Himalaya wacht het groepje onder leiding van de fotograaf op de komst van de zeer schuwe en met uitsterven bedreigde sneeuwpanter. Dit dier op heterdaad betrappen is een moeilijke opgave, waarvoor de kunst van het op de loer liggen moet worden betracht, en dat onder barre omstandigheden.

De sneeuwpanter is het relaas van een extreem avontuur, met prachtige natuurobservaties, reflecties over de teloorgang van de aarde en rake beschrijvingen van hoe de expeditieleden met elkaar omgaan. Het is een van de grootste literaire successen in Frankrijk van de laatste jaren. Het boek, waarvan de vertaalrechten wereldwijd zijn verkocht, werd bekroond met de Prix Renaudot. Van de Franse editie werden al meer dan 400.000 exemplaren verkocht.

 

 

17 maart 2022                                 

Wildevrouw                                         Jeroen Olyslaegers

Olyslaegers neemt je mee naar het Antwerpen van de 16e eeuw

Beer verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zijn verlangen naar liefde door God vervloekt. Vanuit Amsterdam roept Beer God aan om de veronderstelde vloek te ontrafelen. Hij blikt terug op zijn laatste jaren in het zestiende-eeuwse Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreerde in handel en geld maar er heerste tegelijk een grote onrust. Beer maakte deze oplopende spanningen van dichtbij mee in zijn herberg waar vrije gedachten en zoete wijn vloeiden, en waar plannen werden gesmeed door een geheim genootschap. Alles werd op scherp gesteld wanneer een wildevrouw, als gevolg van overmoedige wereldveroveraars, in zijn herberg terechtkwam. Wildevrouw is een wervelende, monumentale roman over het verlangen naar eenheid en het veroveren van een innerlijke waarheid, vol vlees en geuren, vol narren en blinden, vol handelaars en woekeraars, profiteurs en bedriegers, vroedvrouwen, cartografen, schilders, drukkers en astrologen, waarbij verlangen en zelfbedrog dansen door de straten van een gedoemde stad.

 

 

5 mei 2022                                 

Jij bent van mij                                               Peter Middendorp

 

Tille Storkema is een jonge melkveehouder uit Groningen. Hij is getrouwd met Ada en een liefdevolle vader van twee kinderen. Als hij op een nacht uit frustratie een stukje gaat fietsen, vergrijpt hij zich aan een meisje dat de volgende morgen dood in een weiland wordt teruggevonden. Dertien jaar leeft hij met een afschuwelijke herinnering die, naarmate de kinderen groter worden, ook steeds moelijker weg te stoppen lijkt. Een grootschalig DNA-onderzoek, waar hij vrijwillig aan meewerkt, leidt tot zijn aanhouding.

 

Jij bent van mij heeft een aantal raakpunten met de moord op het zestienjarige meisje Marianne Vaatstra, in 1999. Pas in 2013 wordt een Friese melkveehouder veroordeeld, als hij na een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek uiteindelijk de verkrachting en moord bekent. Deze zaak heeft Peter Middendorp mooi verwerkt in zijn nieuwste roman. Het verhaal bevat verder vooral fictie, ontkiemd in het brein van de auteur.

Prijzen: bekroond met de Groninger Boekenprijs 2019, genomineerd voor de BookSpot Literatuur Prijs 2018, op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019

 

 

 

 

Een pasgeboren baby ziet het liefst… Takkie en Milo