Geen iconische Boekenbeurs in Antwerpen, wel een alternatief boekenfeest

Van 1 tot en met 11 november 202

‘Alles is Krom’ van Leen van den Berg
‘5 Weken’ van Sanne Klaus – De voorjaars lockdown door de ogen van een 16-jarige
Het filmpje:
De inhoud:
De Boekenmarathon is voorbij. 1000 boeken (exemplaren waarover de schrijvers geïnterviewd werden, door de uitgevers vermenigvuldigd met 5) gaan naar de “Zorgbieb”. Omdat het 11 dagen in een koude hal op een harde stoel (en heel nodig naar de toilet moeten) niks is bij de situatie waarmee onze zorghelden te maken hebben. Hulde! Zeker ook aan de onnavolgbaar enthousiaste manier waarop Tom De Cock de 342 interviews voerde.
Neem zeker ook een kijkje op VRT NU en Boek.be voor de filmpjes en informatie over de andere boeken. Lang zullen we lezen zorgde voor ‘alle boeken uit de boekenmarathon op een rij’:
Literaire fictie kan ik ertussen niet ontdekken, maar dat zal aan mij liggen, want die auteurs heb ik zeker ook zien langskomen bij Tom De Cock.

 

De Boekmarathon was het digitale alternatief voor de Boekenbeurs van organisator Boek.be. Presentator Tom De Cock ging er volledig coronaproof met 378 auteurs in gesprek over hun nieuwste boek en andere leestips.

De interviews van de Boekenmarathon blijven te bekijken op: 

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/boekenmarathon

Scroll naar beneden om alle interviews op volgorde van datum te bekijken.

Heb je weinig tijd en wil je toch een snelle indruk krijgen?

Ook kun je online hoogtepunten van het alternatieve boekenfeest per dag bekijken:

https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/hoogtepunten-boeken/2020/hoogtepunten-boeken-s2020a3/

 

Overig programma november na de Boekenmarathon:

Eind november besteedt MNM ook nog aandacht aan boeken in samenwerking met VBK Uitgevers.

Ketnet zet vooral in op de voorleesweek, die eind november loopt. Dan zal elke dag een gemaskerde lezer een boek voorlezen aan de Ketnetters. Aan hen om te raden wie het was. Er zijn ook boeken te winnen tijdens het dagelijkse spelletje Webcam Wars.

 

Oorspronkelijk artikel: Geen iconische boekenbeurs, wel een alternatief boekenfeest

26 oktober

In mei maakte Boek.be bekend dat de Boekenbeurs van Antwerpen, die normaal gesproken in de herfstvakantie plaatsvindt, niet kan doorgaan. Vanaf dat moment maakte België zich op voor een alternatief boekenfeest.

De VRT en Boek.be sloegen de handen ineen om een ‘in-woord-en-beeld’ programma uit te werken. Onderaan dit artikel vind je een overzicht van de verschillende onderdelen: digitaal, op radio en op televisie. De informatie zal steeds worden aangevuld met de Boekennieuwsbrieven van LangZullenWeLezen (boekenplatform van de VRT).

NB Helaas kreeg ik op 28 oktober, de dag na de persconferentie van de Vlaamse regering, bericht van zowel Boekhandel ’t Stad Leest als van de Standaard winkel op de Schoenmarkt dat de activiteiten ter plaatse niet doorgaan. Onderstaande alinea’s zijn daardoor niet meer van toepassing; toch laat ik de omschrijving zoals het was om jullie de creativiteit te tonen waarmee boekhandels deze moeilijke tijd proberen door te komen. Chapeau! 

Uiteraard willen de boekhandels bijdragen aan de feestvreugde. Op de individuele websites en social media kanalen verschijnen langzaamaan de feestprogramma’s van bijvoorbeeld Standaard Boekhandels en van de onafhankelijke boekwinkels. Fingers crossed dat het alternatieve boekenfeest ter plaatse kan doorgaan, want een bezoek aan de lokale boekhandel levert natuurlijk het grootste feest op. Voorwaarde blijft dat de activiteiten coronaproof kunnen plaatsvinden. Ik heb de afgelopen weken veel zaken in en rond Antwerpen bezocht: overal werden de regels strikt nageleefd, dus als het aan de boekhandels ligt…

 

De onafhankelijke boekhandel 

Zelf schreef ik me in bij Boekhandel ’t Stad leest voor de opening van de tentoonstelling van Bart Moeyaert en Peter Van den Ende. Op de eerste verdieping zal ik op zondag 1 november kunnen rondwandelen in ‘Het hele leven’, het nieuwste boek van Bart Moeyaert met illustraties van Antwerps talent Peter Van den Ende. Beide zullen die dag aanwezig zijn om de expositie te openen en de bezoekers rond te leiden in hun verrassende wereld (steeds met anderhalve meter afstand natuurlijk). Bij de online inschrijving krijg je een tijdslot en bestel je meteen het boek; de kosten van de rondleiding voor 2 personen zijn bij de betaling inbegrepen.

Ook kun je bij Boekhandel ’t Stad Leest inschrijven voor de zogenaamde Containersessies: van 1 t/m 11 november komen hun favoriete auteurs signeren in een glazen container voor de deur van Oudaan 18, Antwerpen. Ik koos voor de signeersessie van Arthur Japin op vrijdag 6 november. Heel benieuwd hoe dat eruit ziet: een signerende schrijver in een glazen container.

(deze activiteiten zijn geannuleerd)

Standaard Boekhandels 

De winkelketen Standaard Boekhandel viert van 24 oktober tot 11 november het Feest van het Boek. Over heel Vlaanderen kun je auteurs ontmoeten, inschrijven voor workshops of meedoen aan wedstrijden. Als je de website Feest van het Boek aanklikt en dan de filters ‘Waar’, ‘Wanneer’, ‘Wie’ of ‘Thema’, dan ontdek je snel wat er voor jou in de buurt te doen is.

Ik koos voor Mohamed Ouaamari, die op zaterdag 7 november zijn autobiografische boek “Groetjes uit Vlaanderen” komt signeren in Standaard Boekhandel Antwerpen Schoenmarkt. Naast twitteraar  is hij online redacteur en columnist voor De Morgen.
Hoewel het niet voor alle activiteiten noodzakelijk is om in te schrijven, heb ik het voor de zekerheid wel gedaan: ter plaatse en via e-mail.

(deze activiteiten zijn geannuleerd)

 

Wat staat er nog wel op het programma?

+ Op televisie:

  • Winteruur, een kort programma met een lange adem (duur 10 minuten + dit seizoen vindt de 400ste aflevering plaats!)

Vanaf maandag 26 oktober omstreeks 23.00u op Canvas of via VRT NU. Gastheer is Wim Helsen bijgestaan door Swami Bami (de perfecte sidekick omdat ‘golden retrievers stil, rustig, en toch levendig aanwezig zijn’).

De gasten brengen een tekst mee die voor hen een bijzondere betekenis heeft. Door het gesprek leren we zowel henzelf als hun keuzetekst beter kennen. Daardoor krijgen de woorden extra betekenis wanneer ze op het einde van de uitzending opnieuw worden voorgelezen.

NB: na de 10-minuutjes van Pedro Elias en Peter Verhelst gezien te hebben, wil ik hier graag aan toevoegen dat we ook Wim Elsen beter leren kennen. Hoe? Lees het later op de BWB. Wat ik al wel kan verklappen: het is knap hoe hij in zo’n korte tijd diepgang kan geven aan het gesprek(je). Dit is natuurlijk ook te danken aan de gasten en de teksten die zij meebrengen.

maandag 26 oktober
Pedro Elias, televisiepresentator en schrijver. Hij neemt een toepasselijke tekst mee van de Russisch-Amerikaanse auteur Vladimir Nabokov over de kracht van verhalen.

Dinsdag 27 oktober
Dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst met een gedicht van Paul van Ostaijen.

Woendag 28 oktober
Presentatrice Frances Lefebure met een tekst van schrijfster en theatermaakster Rebekka de Wit.

Maandag 2 november
Sportverslaggever, voetbalanalist en voetbalcommentator Filip Joos met een tekst van Johan Anthierens over een vorm van thuisonderwijs.

Dinsdag 3 november
Cartooniste Chrostin (de ontwerpster van het BWB-logo ?) met een tekst van Evangeline Agape.

NB Omdat Christina de Witte de illustratrice is van deze website, verheug ik me dubbel op dit 10-minuten-gesprekje 😉

Woensdag 4 november
Bart Hollanders zorgt voor een Zen-moment met een tekst van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, een Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver.

Later ontvangt Wim Hels nog vele andere gasten, waaronder Ish Ait Hamou, Griet op de Beeck, Mohamed Quaamari (Ja, ja! Dezelfde van wie ik op zaterdag 7 november een handtekening hoop te krijgen in mijn exemplaar van ‘Groetjes uit Vlaanderen’).

NB Inmiddels hoop ik dat MQ een andere keer komt signeren, want ook deze signeersessie is afgelast.

 + Digitaal:

  • De Boekenmarathon, georganiseerd door Boek.be

Van zondag 1 tot en met woensdag 11 november

Op de zondagen van 13.00 tot 21.00 uur en op andere dagen van 12.00 tot 20.00 uur via VRT NU en Boekenbeurs.be. De gesprekken worden ook afzonderlijk gecapteerd en op VRT NU geplaatst.

Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock ontvangt zo’n 300 grote namen uit de Vlaamse en internationale boekenwereld. Hij interviewt hen coronaproof over hun nieuwste boek vanuit de lege hallen van Antwerp Expo.

Fictie, wetenschap, kookboeken, young adult, poëzie, bekende namen, debutanten, internationale supersterren… Voor elk wat wils. Onder andere Nicci French, Hillary Mantel, Ish Ait Hamou, Ilja Leonard Pfeijffer, Pieter Waterdrinker, Kader Abdolah, Jonas Jonasson, Anneleen Van Offel, Nigella Lawson, Pascale Naessens,  Esther Gerritsen, Sigrid Nunez en Marc de Bel schuiven aan bij Tom.

 

  • Vliegende reporters

Tom De Cock stuurt elke dag bekende vliegende reporters op pad. Onder andere:

  • Christophe Haddad (Eén)
  • Joris Hessels (Canvas)
  • Sien Wynants (Ketnet)
  • Showbizz Bart (Radio 2)

Ze strijken neer in alle uithoeken van Vlaanderen op zoek naar nog meer leesinspiratie. Bijvoorbeeld bij de opening van de tentoonstelling van Bart Moeyaert en Peter Van den Ende; ook ontdekken ze de soundtrack van Piet Godaer bij het boek van Steven Van Belleghem en duiken ze mee in de keuken van Loïc Van Impe.

+ Op Radio

  • Het Boekenfeest

zondag 1 en zondag 8 november van 11.00 tot 13.00 op Radio 1.
maandag 2 tot en met zaterdag 7 november van 9.00 tot 12.00 op Radio 1.

Ruth Joost is de gastvrouw van Het Boekenfeest dat elke dag van de herfstvakantie wordt uitgezonden. Dagelijks schuift een boekengezicht van Radio 1 mee aan tafel: Koen Fillet, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Lieven Van Gils en Sven Speybrouck. Het boekenfeest van Radio 1 wordt op de zondagen bij Friedl’ Lesage in Touché geopend en afgesloten (11.00 tot 12.00)

Wil je zeker weten dat je van 1 tot en met 11 november niks misloopt van het digitale boekenfeest, schrijf je dan in op de dagelijkse boekennieuwsbrief  van LangZullenWeLezen (LZWL), het boekenplatform van de VRT.

De eerste Boekennieuwsbrief over het alternatieve boekenfeest, ontving ik op 29 oktober. Ook de volgende Boekennieuwsbrieven zal ik publiceren.

NOVEMBER  IS BOEKENMAAND BIJ DE VRT:

van Boekenfeest op Radio1 tot gemaskerde voorlezers op KETNET

De openbare omroep plaatst in de maand november de spotlights op het boek. Normaal gezien vindt begin november traditioneel de Boekenbeurs plaats, het grootste boekenevenement van het land. Dit jaar organiseert Boek.be een digitaal alternatief, omdat een fysieke beurs door de coronacrisis uitgesloten is. De VRT wil de getroffen boekensector steunen en neemt in november heel wat initiatieven om boeken en auteurs extra in de kijker te zetten. Zo krijgt Radio 1 in de herfstvakantie een eigen boekenprogramma, Het Boekenfeest.

Dit jaar zal Antwerp Expo niet overspoeld worden door meer dan 100.000 boekenliefhebbers. De lege expohallen vormen wel de set voor twee boekenprogramma’s, Het Boekenfeest van Radio 1 en De Boekenmarathon van Boek.be. Beide programma’s komen redactioneel onafhankelijk van elkaar tot stand.

Op 1 november zal Friedl’ Lesage vanuit de gelegenheidsstudio in Antwerp Expo de aftrap geven in een speciale uitzending van Touché. Van maandag 2 tot vrijdag 6 november neemt Ruth Joos het over. Zij presenteert dan de hele voormiddag Het Boekenfeest op Radio 1. Ze krijgt daarbij hulp van andere Radio 1-boekengezichten. Lieven Van Gils, Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet en Sven Speybrouck brengen elk hun eigen boekendada mee. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. Op het eind van de week wint één gelukkige luisteraar alle boeken die getipt en besproken zijn.

Het Boekenfeest zal niet alleen te horen zijn op Radio 1, maar het programma wordt ook gestreamd op VRT NU, het online videoplatform van de openbare omroep. Van 1 tot 11 november zal op VRT NU ook De Boekenmarathon te zien zijn. Dat is het digitale alternatief voor de Boekenbeurs van organisator Boek.be. Presentator Tom De Cock gaat er volledig coronaproof met meer dan 300 auteurs in gesprek over hun nieuwste boek en andere leestips. Onder andere Stefan Brys, Marc de Bel, Sigrid Nunez, Yves Peirsman, Nicole Krauss, Yotam Ottolenghi, Joost Oomen, Sarah De Vlam, Andy Griffiths, Santa Montefiori en zelfs Geronimo Stilton schuiven (al dan niet digitaal) aan.

Naast Radio 1 besteden ook andere VRT-netten extra aandacht aan boeken. Klara focust in de herfstvakantie op Harry Mulisch, één van de groten uit de Nederlandse literatuur. Op 30 oktober is het precies tien jaar geleden dat hij overleed. Nicky Aerts en Christophe Vekeman duiken in het oeuvre van Mulisch aan de hand van vier markante uitspraken van de schrijver. Ze krijgen daarbij hulp van Mulisch-lezers, zoals Joost de Vries, Gaea Schoeters en Herman Brusselmans. Verder staan in het dagelijkse programma Pompidou gesprekken gepland met debutante Amaryllis De Gryse, Ilja Leonard Pfeijffer en Simone Atangana Bekono.

Radio 2 Antwerpen wijdt van 2 tot 6 november een hele reportagereeks aan auteurs, uitgeverijen en boeken. In hun middagprogramma spreken ze met Tom De Cock, Pascale Naessens, Sophie Verbist, Mohamed Aaoumari en Hanne Luyten.

Ook jongerenzender MNM doet mee. Op 10 november is er ‘Boekado’. Daarin vertellen een aantal dj’s aan wie ze welk boek cadeau willen geven en waarom. Eind november besteedt MNM ook nog aandacht aan boeken in samenwerking met VBK Uitgevers.

Ketnet zet vooral in op de voorleesweek, die eind november loopt. Dan zal elke dag een gemaskerde lezer een boek voorlezen aan de Ketnetters. Aan hen om te raden wie het was. Er zijn ook boeken te winnen tijdens het dagelijkse spelletje Webcam Wars.

Op Eén zullen De Zevende Dag en Vandaag boeken en auteurs extra in de kijker zetten. Op 1 november plant De Zevende Dag een gesprek over de boekensector, als de actualiteit het toelaat. Vandaag zet sowieso wekelijks boeken in de kijker en zal dit in de herfstvakantie extra blijven doen.

*De Zevende Dag: Debatprogramma, elke zondag van 11 tot 13 op Eén

*Vandaag: Talkshow waarin Danira Boukhriss Terkessidis dagelijks interssante gasten ontvangt, omstreeks 21.30

Zie https://www.vrt.be/vrtnu/tv-gids/

LangZullenWeLezen verzamelt van zondag 1 tot en met woensdag 11 november al het boekennieuws uit de VRT-programma’s en de Boekenmarathon. Gedurende die periode sturen we ook dagelijks een speciale nieuwsbrief uit, met de leukste anekdotes en opvallendste boekennieuws van de dag.

Hoe je thuis de wereld kunt redden…Leesclubverhalen: De Markante* leesclub