Hoe je thuis de wereld kunt redden…

Begin vanuit je eigen boekenkast: delen is superduurzaam!

 

Met de duurzame huis-tuin-en-keukenoplossingen van milieuwetenschapper Tara Shine in ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden… één ding tegelijk’ kun je stap voor stap je ecologische voetafdruk verkleinen. Onderaan dit artikel kun je de achterflaptekst vinden van deze allround zelf-doe-gids. Dit blogartikel van de BWB gaat natuurlijk vooral over het hoofdstukje BOEKEN, te beginnen met de vraag:

Wat is ecologisch bezien beter: een papieren boek of een e-boek?

Bij bedrukt papier moeten we rekening houden met alle milieueffecten van de productie van papier, die elders in het boek worden besproken. Maar ook E-readers hebben een impact op het milieu. Tara Shine herinnert ons eraan dat er grondstoffen nodig zijn om de e-reader te maken, bovendien verbruikt het apparaat energie en heeft het e-afval ook een voetafdruk.

Na een afweging van beide opties komt Tara Shine tot de slotsom:

‘Als je meer dan honderd boeken op je e-reader leest alvorens een nieuwe te kopen, is dat waarschijnlijk milieuvriendelijker dan als je meer dan honderd papieren boeken koopt. Als je in dezelfde periode minder dan honderd boeken leest, is het waarschijnlijk beter om een papieren boek te kopen.’

Veel lezers bedienen zich van beide opties en daarom heeft de vergelijking tussen papier of digitaal niet zo heel veel zin. Omdat we met de Boekwinkelblog het lezen van papieren boeken willen promoten, zal ik me concentreren op de manieren die Tara Shine noemt om deze optie duurzamer te maken.

Allereerst gebruiken steeds meer uitgevers gerecycled, chloorvrij en FSC-gecertificeerd papier (dit betekent dat het papier herleidbaar afkomstig is uit gebieden met verantwoord bosbeheer). Bovendien kiezen milieubewuste uitgevers voor plantaardige kleurstoffen en proberen ze hun boeken zo licht mogelijk te houden.

Maar wat kan de boekenliefhebber zelf doen? Hieronder neem ik de suggesties uit ‘Hoe kunnen we thuis de wereld redden’ integraal over. Ik ben ervan overtuigd dat Tara Shine me dit niet kwalijk zal nemen, op deze manier probeer ik immers bij te dragen aan de opdracht die zij zichzelf stelt: het creëren van een positieve toekomstvisie op basis van respect tussen mensen onderling en mensen en de planeet.’

Wat kunnen we zelf doen?

  • Deel een papieren boek na lezing met anderen. Doorgeven is het meest milieuvriendelijke wat je kunt doen.
  • Als je veel boeken koopt, maar nooit leest, probeer dan wat minder te kopen.
  • Word lid van een bibliotheek en leen boeken, dat is super duurzaam.
  • Koop tweedehands boeken in plaats van nieuwe en doe dit bij een lokale of nationale winkel om de CO?-uitstoot van het transport te minimaliseren.
  • Gooi onherstelbaar beschadigde boeken bij het oud papier, dan worden ze gerecycled en komen ze niet in de verbrandingsoven of op de stortplaats terecht.

Wat doet de Boekwinkelblog?

Met de BWB zijn we van plan om deze mogelijkheden verder te onderzoeken. In de korte tijd van ons bestaan maakten we al kennis met heel wat mooie initiatieven om boeken te delen. Zo vonden we niet alleen een ruildoos in de Tweede Constantijn Huygenstraat in Amsterdam, maar ook ruilkastjes in het Zwitserse wintersportdorp Haute Nendaz. We kochten onze eerste pareltjes bij Booksinbelgium.be, een online platform voor in- en verkoop van tweedehands boeken, en begonnen op Instagram de posts te volgen over favoriete tweedehandswinkeltjes van boekbloggers. Van het een komt het ander, zeker op Instagram, en zo ontdekten we de Kinderboekencaroussel, een verfrissend leuk initiatief dat gebruikte kinderboeken een nieuw leven geeft.

Er blijken steeds meer boekhandels te bestaan, die naast de verkoop van nieuwe boeken een tweedehands boekenafdeling hebben en ook bibliotheken nemen innovatieve initiatieven om meer lezers en lezertjes bij hun voorraad papieren boeken te krijgen. Tenslotte zijn de boekenafdelingen van de kring(loop)winkels het meer dan waard om straks een blogartikel aan te wijden.

Er ligt dus een ambitieus BWB programma in het verschiet. Heel terecht dat we de spits afbijten met Tara Shine: zij is iemand die zich al 20 jaar inzet voor een eerlijker en duurzamer wereld en verdient het om als eerste over dit onderwerp te shinen 🙂

 

Achterflaptekst ‘Hoe je thuis de wereld kunt redden. Een ding tegelijk’:

Help mee en neem groenere beslissingen in je dagelijks leven

In deze prachtige gids geeft milieuwetenschapper Tara Shine ongeveer 100 voorbeelden van alledaagse dingen die je gemakkelijk kunt veranderen, en die echt een positieve impact op het milieu hebben. Bij elk onderwerp geeft de auteur achtergrondinformatie zodat je ook begrijpt waarom de voorgestelde veranderingen goed zijn. Van alternatieven voor flesjes vloeibare zeep en rietjes tot het vervangen van huishoudfolie en natte doekjes: alle suggesties zijn haalbaar, duurzaam en in veel gevallen besparen ze ook nog geld!

Milieuwetenschapper Tara Shine was twintig jaar onderhandelaar op het gebied van internationale klimaatverandering en adviseur van overheden en wereldleiders op milieugebied. Daarna zette zij Change by Degrees op, een onderneming die mensen inspireert om thuis en op het werk duurzamer te leven.

Het langverwachte interview met Chistina De Witte (aka Chrostin)Geen iconische Boekenbeurs in Antwerpen, wel een alternatief boekenfeest