Chrostin: van webcomic naar character design?

Christina De Witte brengt karakters tot leven

 

Dacht je de hand van Chrostin te herkennen in cartoon en logo van de Boekwinkelblog? Klopt! Christina De Witte tekende dit keer niet zichzelf, maar een ijverige boekwinkelklant waarin ik niet toevallig mezelf herken. Nadat ik kennis had gemaakt met Christina en haar webcomic Chrostin was ik meteen verkocht en vroeg ik haar een op mezelf lijkend figuurtje te ontwerpen voor de banner van de Boekwinkelblog.

Leading Lady

Ik ontmoette de jonge cartooniste op een netwerkevent georganiseerd door Best Pittig Mechelen (Markant vzw is de overkoepelende organisatie) waarbij #Shedidit werd voorgesteld. Dit platform richt zich op jonge ondernemende vrouwen met diverse culturele achtergronden. Christina heeft Belgisch/Thaise roots en trad op als een van de Leading Lady’s.

Niet voor niets koos het platform Christina als rolmodel. Met haar cartoons, onder andere voor tijdschrift Flair, raast zij als een wervelwind langs de Vlaamse kunsthorizon. Daarnaast is ze schrijfster en illustrator van Sommige meisjes houden niet van roze, een survival guide voor jonge tienermeisjes over girlpower in de vorm van comics. Later bracht ze een cartoonbox in boekvorm uit, met de intrigerende titel: Sluwe vissen dragen leuke hoedjes. Het meest recent zijn haar illustraties voor het kinderboek Help, ik ben verliefd van Kaat De Kock. In een interview met HLN (Kaat De Kock en Chrostin over puberliefde: Of je nu 12 of 45 bent, verliefd zijn gaat altijd gepaard met stotteren en een rode kop”, 14 mei 2020) vertelt Christina dat ze voor het eerst niet zichzelf tekende, zoals steeds het geval is geweest bij de inmiddels beroemde webcomic Chrostin. De 11-jarige Charlie in Help, ik ben verliefd kreeg van Christina eigen fysieke kenmerken en een visuele persoonlijkheid mee.

Character design voor de Boekwinkelblog

Zodra ik de ontwerpen van Christina zag, vond ik dat ze met de illustraties voor de Boekwinkelblog ook een personage had weten te creëeren. Een nieuwsgierig type, dat met veel bravoure de boekensector wil opschudden. Ik zou haar nu al Beterweetje willen noemen, maar eerst zal ze zich moeten bewijzen in haar rol als bookcomic. Voorlopig wandelt ze met zichtbaar plezier de boekwinkel in en komt even later buiten met een stapeltje boeken in haar handen. ‘Het is de hoogste tijd dat ik mijn uitpuilende boekenkast opruim, denkt ze, maar wat gebeurd er dan met de boeken, die ik ooit met zoveel plezier in mijn boekenkast zag staan?’ Het verloop van dit verhaal is één van de onderwerpen die in de Boekwinkelblog aan de orde zullen komen, te beginnen met het artikel: ‘Ooit al een tweedehands boekenafdeling in een boekwinkel gezien?’

Roman in wording

Naar aanleiding van onze samenwerking mocht ik Christina een aantal vragen stellen via e-mail. Omdat ze tegenwoordig werkzaam is als journaliste, wacht ze op een rustiger moment om de antwoorden erop te geven. Als schrijfster van Flardentango ben ik benieuwd naar de roman die Christina aan het schrijven is. Deze zal zich voor een gedeelte afspelen in Thailand, vertelde ze tijdens het netwerkevent in Mechelen.

Being black should not be a death sentence – Major Frey

De laatste weken is er nog een andere ambitie bijgekomen. In een radioprogramma vertelde Christina dat ze een voortrekkersrol wil spelen in het protest tegen politiegeweld en racisme, dat wereldwijd aangewakkerd wordt als gevolg van de moord op George Floyd. De meest recente post op Chrostins Instagram is een zwart vlak met in witte letters “Being Black should not be a death sentence – Major Frey” Ik heb Christina een bijkomende vraag gesteld over de manier waarop ze de voortrekkersrol wil gaan invullen. Ik ben heel benieuwd, want met het grote aantal volgers, zal ze een groot verschil kunnen maken.

Ik houd jullie op de hoogte.

 

Boekwinkels, auteurs en boekenliefhebbers: dit is de Boekwinkelblog!Ooit al een tweedehands boekenafdeling in een boekwinkel gezien?