Boekwinkels, auteurs en boekenliefhebbers: dit is de Boekwinkelblog!

Volg trends in de boekenwereld van Belgie en Nederland

 

Tijdens de promotietour voor mijn roman Flardentango ontdekte ik hoeveel geweldige boekwinkels er in Vlaanderen en Nederland zijn. Als gepassioneerd auteur én lezer vul ik het reservoir van mijn Boekwinkelblog met ludieke en vindingrijke initiatieven en ideeën voor boekhandels, auteurs en boekenliefhebbers.

Ik wil het lezen van papieren boeken promoten en daarbij vooral de lokale boekhandels in de schijnwerpers zetten. Want daar vind je de uitgelezen plek om tussen boeken rond te dwalen, fervente lezers te ontmoeten en een interessant gesprek te hebben over literatuur.

Omdat ik Nederlandse roots heb, en al meer dan twintig jaar in België woon, ben ik van plan om in het hele Nederlandstalige gebied op zoek te gaan naar initiatieven die de boekenwereld ten goede komen.

Waarom interessant voor boekwinkels?

• Wil je meer klanten in je winkel?
• Vind je het triestig dat de jeugd vanaf 8 jaar steeds minder boeken leest?
• Zie je met lede ogen aan dat de e-books meer en meer terrein winnen?
• Wil je naast de geijkte bestsellers ook andere pareltjes in je schappen hebben staan?

Lees in de Boekwinkelblog hoe concullega’s meer traffic in hun winkels genereren. Of ontdek nieuwe ontwikkelingen om van lezers en lezertjes fervente boekverslinders te maken. Zijn er alternatieven voor presentaties, boekborrels, signeersessies, leesclubs of interviews die vóór Covid-19 wel konden plaatsvinden in je boekhandel?

Auteurs pikken een graantje mee

Omdat ik naast lezer auteur ben, bekijk ik de boekensector ook vanuit die hoek. Zo zullen boekhandels die geen recht van retour hebben als ze je boek in hun voorraad opnemen niet snel geneigd zijn om jouw pareltje in de schappen te zetten. Toch zijn er mogelijkheden om voor hen de aankoop aantrekkelijker te maken. Ontdek in de Boekwinkelblog dat er ook voordelen zijn aan je onafhankelijke positie.

Boekenliefhebbers opgelet!

• Wil je nieuwe, papieren boeken, maar heb je geen plaats meer in je boekenkast?
• Ben je benieuwd naar boeken die niet in de Top 10 bestsellerlijsten staan?
• Wil je weten wat er met je boeken gebeurt nadat je afscheid van ze hebt genomen?

In de Boekwinkelblog ga ik op zoek naar methodes om boeken een waardig tweede leven te geven. En ook naar boekhandels die zo bijzonder zijn dat ze een bezoek waard zijn. Hoe krijg je de jeugd zover dat ze boeken gaan lezen voor hun plezier?

 Lezen is een avontuur

Hoewel er genoeg onderwerpen zijn om over te schrijven, kijk ik ernaar uit om straks, als de COVID-19 crisis voorbij is, als een dolle door Nederland en Vlaanderen te trekken om initiatieven op te speuren waarmee het lezen van (papieren) boeken gestimuleerd wordt.

Waarom? Ik kan het niet mooier verwoorden dan een bekende Amerikaanse schrijver in het verleden al deed:

Blijf lezen! Het is een van de meest fantastische avonturen die je kunt beleven!

Keep reading. It’s one of the most marvelous adventures that anyone can have
Lloyd Alexander

Chrostin: van webcomic naar character design?