Driedubbele weggeefactie in plaats van Boekenborrel in Heerlen

Bedenk de meest treffende trigger voor ‘De Matrasdrager’, ‘Ik min je’ of ‘Flardentango’

 

Het enige wat wij, Maria Philippens, Nicoline Wisse Smit en Claire Brentjens, tot voor kort van elkaar wisten, was dat we eind maart onder leiding van Wiel Beijer een gezamenlijk schrijfoptreden zouden hebben in boekhandel Van der Velden-Van Dam in Heerlen. Het event werd op 13 maart als gevolg van Covid-19 geannuleerd, Wiel Beijer liet weten dat dit met pijn in het hart was: het zou de eerste Boekenborrel zijn geweest met alleen maar vrouwelijke gasten.

Wij vonden het ook jammer, en daarom hebben we contact met elkaar gezocht om alsnog een boekje open te doen over onszelf en over de vraag: wat is het belang van dergelijke events, zowel voor auteurs als voor boekhandels?

De boeken, de auteurs en het belang van events in de boekhandel

 

De Matrasdrager van Maria Philippens – literaire fictie – op de cover het kunstwerk Matrasdrager van de Belgische kunstenaar Philip Aguirre y Otegui:

 ‘Wat hij precies had gezocht wist hij niet,
maar waar hij ook naar toe ging,
hij zou zichzelf meenemen,
als verstekeling in zijn eigen koffer.’

Vijf spannende en soms beklemmende verhalen, over mensen verdwaald in hun eigen leven.  Kan de opticien na de aanslag in Nice terug naar zijn overzichtelijke leventje? Is het écht alleen een groot hart dat de betrokken docente van vluchtelingenkinderen drijft? Waarom slaat een ontslagen data-analist op de vlucht, zijn kinderen onwetend achterlatend? Loopt de beleidsmedewerkster uit blinde ambitie in haar eigen val? En kan de overspannen huisarts zijn integriteit bewaren?

Over het belang van ontmoetingen met haar (potentiële) lezers zegt Maria Philippens:

Al heb ik nog zulke goede recensies (De Nederlandse Bibliotheek Dienst: … Hier is een schrijver aan het werk die haar vak verstaat en met soms bijna chirurgische precisie de menselijke natuur blootlegt …) ik stel het minstens zo op prijs als lézers hun ervaring met mij delen. Inspirerend en interessant te zien door welke bril men leest en welke vragen mijn verhalen oproepen. Die vragen beantwoord ik graag! Zeker nadat in maart mijn promotietour strandde als een dooie mus op een leeg terras. Ik kijk uit naar het moment dat ik mijn lezers weer kan ontmoeten en verwacht dat dit snel komt. De data worden gepubliceerd op www.mariaphilippens.nl en op https://www.facebook.com/maria.philippens.9

 

Ik min je van Nicoline Wisse Smit

Ik min je is een verzameling van uit het leven gegrepen liefdesbrieven en verklaringen aan de liefde als ons grootste goed. Brieven over flirten, vlinderen, verwonderen en weer verder gaan. Over bindings- en verlatingsangst, toewijding, teleurstelling en verdriet.

Op Valentijnsdag 2020 presenteerde liefdesbrievenschrijver Nicoline Wisse Smit Ik min je bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Door de coronasituatie zijn verschillende promotieactiviteiten geannuleerd, zoals de Boekenborrel in Heerlen en een ‘Trakteer-jezelf-op-een-liefdesbrief’ event ter afsluiting van de Boekenweek bij Boekhandel Dominicanen in Maastricht. De tijd die vrijkwam, besloot Nicoline te gebruiken voor het schrijven van brieven op aanvraag. Daarvoor gebruikte ze haar typemachine: https://www.nicolinewissesmit.nl/brievenbuspost-in-tijden-van-corona/

Nicoline Wisse Smit over events in de boekhandel:

Een activiteit zoals de Boekenborrel prikkelt doordat je als schrijver met boekenliefhebbers en andere auteurs wordt omringd. Het zorgt vóór inspiratie en is leerzaam. Bovendien betekent 1+1 altijd dat er meerwaarde ontstaat, en dus verbinding met anderen.

Evenementen als de Boekenborrel zijn essentieel om boekwinkels te laten bloeien. Hetzelfde geldt voor schrijvers, want uiteindelijk willen wij dat er boekwinkels zijn waar onze boeken op de plank staan.

 

Flardentango van Claire Brentjens

+ Psychologische roman die de unieke omstandigheden van een expat-jeugd beschrijft
+ Historie met lichtvoetige, vrolijke en soms ironische ondertoon
+ Auteur woonde zelf als kind in Argentinië van 1969 tot 1972

Evelien is negen als ze in 1969 met haar ouders naar Buenos Aires verhuist. Ze voelt zich alleen, haar broer en zus blijven achter op een Nederlandse kostschool. Tweemaal per jaar wordt het expatgezin herenigd, waarbij ze avontuurlijke reizen door Argentinië maken. Terug in Buenos Aires blijft Eefje uitkijken naar het moment dat ze ook op kostschool mag. Twee jaar later is het eindelijk zover …

Vijftiger Evelien woont inmiddels in België. De herinneringen aan haar verleden zijn haar dierbaar, maar roepen ook vragen op. Ze gaat op zoek naar antwoorden, wat een flardenstorm aan minder dierbare herinneringen op gang brengt. Terwijl Evelien de geheimen van haar ouders ontrafelt, wordt duidelijk dat ze ook iets voor zichzelf verborgen houdt.

Claire Brentjens is opgelucht dat kleinschalige events langzaamaan weer in zicht komen:

In september maak ik met Flardentango deel uit van een project in Prinsenbeek met de mooie titel: ‘Sterke vrouwen’. Vervolgens geef ik in oktober twee presentaties over Flardentango, georganiseerd door Markant (Vlaams netwerk voor ondernemende vrouwen). Nog geen geplande presentaties in boekhandels dus, ik hoop dat de sector binnenkort de draad opneemt van voor de lockdown: veel boekenliefhebbers konden geregeld hun hart ophalen tijdens optredens en signeersessies door bevlogen auteurs van allerlei pluimage. 

Voor auteurs, die grotendeels zelf voor hun marketing moeten zorgen omdat er geen grote uitgever achter hen staat, zijn events in boekhandels van groot belang. Want winkels zullen eerder een titel in de collectie opnemen als er een presentatie op het programma staat. Dat ontmoetingen met schrijvers voor boekenliefhebbers meestal een meerwaarde opleveren, lijkt me een gegeven.

Data van toekomstige presentaties worden gepubliceerd op de pagina van de Boekwinkelblog en op social media.

 

De weggeefactie

Na het opheffen van de lockdown is het tijd om de periode van stilte rond onze boeken te doorbreken met een driedubbele weggeefactie. Jij, ultieme boekliefhebber, maakt kans om een van onze boeken te winnen. Voor elk boek zal er zowel een Belgische als een Nederlandse prijswinnaar uit de bus komen.

Doe je mee? Ga dan naar Contact van de Boekwinkelblog en schrijf in één zin wat je triggert om De Matrasdrager, Ik min je of Flardentango te willen lezen. Geef ook antwoord op de vraag wat de auteurs van de drie boeken bindt. Na dit blogartikel gelezen te hebben, is dat een fluitje van een cent. Vergeet niet je naam, woonplaats en e-mailadres op te geven. Begin juli laten we voor elk boek weten welke trigger we het meest treffend vinden.

Daarnaast kiest elk van de auteurs één boekhandel in Nederland en één in België om een exemplaar van haar werk naartoe te sturen. Door het boek te lezen kunnen de medewerkers bepalen of er wel of niet een stapeltje in de winkel hoort te liggen. Uiteraard staan we altijd open om een presentatie en/of signeersessie te komen geven.

 

Lees meer over de drie boeken op:

https://mariaphilippens.nl/

https://www.nicolinewissesmit.nl/activiteiten-ik-min-je/

http://www.clairebrentjens.com/

(Bekijk de boektailer van Flardentango op https://vimeo.com/347064750)

Ooit al een tweedehands boekenafdeling in een boekwinkel gezien?Crash course netwerken voor schrijvers in Schrijven Magazine